EES Sistemi

26. 06. 2021

Triki za čiščenje, ki vam bodo spremenili življenje

Ste se kdaj znašli pred trgovinsko polico s čistili in niste vedeli, kaj izbrati? Včasih se zdi, da za vsak madež obstaja čistilo. Premalo ljudi se zaveda, da lahko za številne madeže in težave lahko uporabimo stvari, ki jih najdemo v skoraj vsaki kuhinji. 

Zagotovo se boste razveselili dejstva, da lahko s temi triki prihranite veliko časa in denarja. S temi naravnimi rešitvami boste olajšali življenje tudi družinskim članom, ki so občutljivi na čistila.

Glavne sestavine so soda bikarbona, kis in eterično olje limone. Presenečeni pa boste, kaj vse lahko uporabite, da bo dom čist.

  1. Soda bikarbona in kis vam bosta očistila banjo in tuš

Zmešajte 1 skodelico kisa (beli kis je najboljša izbira, lahko uporabite tudi vinskega) in 1/2 skodelice sode bikarbone. Dodajte še 2 skodelici vroče vode in dobro premešajte. Polijte po banji in pustite stati približno 5 minut. Nato 1/4 banje napolnite z vročo vodo in pustite še dodatnih 5 minut. Spustite vodo v odtok in temeljito sperite. Če dodate še nekaj kapljic eteričnega olja limone, bo banja prijetno dišala.

  1. Oljčno olje je idealno za nerjaveče jeklo

Oljčno olje nima le prehranskih koristi, ampak je tudi odlično sredstvo za čiščenje nerjavečega jekla. Če imate madeže na loncih, ponvah in različnih aparatih, dajte nekaj kapljic olja na mehko krpo in s krožnimi gibi podrgnite po madežih. Kuhinjski pribor bo imel tudi čudovit lesk.

  1. Z vodko nad madeže na preprogi

Ste vedeli, da je lahko navadna vodka učinkovitejša od večine čistil? 

Vodko poškropite na madež in s suho krpo podrgnite po njem. Ponovite z mokro krpo. Večkrat ponovite. Pri trdovratnih madežih priporočamo, da pustite vodki, da nekaj časa deluje.

  1. Eterična olja za čisto in dišeče stranišče

Stranišče lahko očistite tako kot banjo. Uporabite 1 merico kisa in 1/2 merice sode bikarbone.

Če želite dodaten lesk in čudovit vonj, uporabite eterična olja. Predlagamo 15 kapljic eteričnega olja limone (lahko uporabite tudi pomarančo ali mandarino) in 15 kapljic eteričnega olja čajevca.

Mešanico pustite 30 minut, potem pa jo uporabite za čiščenje stranišča. Potegnite vodo in delo bo opravljeno.

Čajevec ima zelo močne antiseptične in antibakterijske lastnosti, zato je odlično naravno razkužilo.

  1. Mikrovalovno pečico očistite z eteričnim oljem limone

Eterična olja so zelo koristna za čiščenje. Eterično olje limone lahko uporabite za čiščenje mikrovalovne pečice na zelo preprost način. 15 kapljic eteričnega olja dajte v skodelico vode. Vključite mikrovalovno pečico na najvišjo temperaturo za 10 minut. Para se bo kondenzirala po notranjosti, vi pa boste morali le s krpo obrisati pečico.

  1. Naredite čistilo za steklene površine

Priprava čistila, ki bo poskrbelo za brezhibno čistočo vaših oken in drugih steklenih površin, je zelo preprosta. 

Zmešajte 2 skodelici destilirane vode, 1/2 skodelice kisa in 10 kapljic limoninega eteričnega olja.

Uporabite kot druga čistila. 

  1. Z limono in sodo bikarbono nad vodni kamen

Zmešajte sodo bikarbono in limonin sok, da nastane homogena masa. Abrazivno mešanico lahko uporabite za vodni kamen in tudi čiščenje straniščne školjke.

Mešanico sode bikarbone in kisa pa enkrat na teden nasujte v kotliček in težav z vodnim kamnom ne boste imeli več.

  1. Eterična olja za dišeč koš

Vas moti neprijeten vonj v košu? Na vatko kapnite nekaj kapljic priljubljenega eteričnega olja in jo položite na dno koša. Priporočamo olja z intenzivnim svežim vonjem (poprova meta, zelena meta, evkalipt, citrusi). Nikakor ne uporabljajte umetnih dišav, ki imajo lahko negativne posledice za zdravje. 

Navdušeni boste nad rezultati, prihranili veliko denarja in se izognili težavam, ki pridejo zaradi neustrezne uporabe konvencionalnih čistil.

Za več nasvetov in trikov nas spremljajte na Instagramu in Facebooku.

Vse, ki jih zanima profesionalno čiščenje poslovnih prostorov, pa vabimo, da nam sledite na LinkedInu, kjer boste dobili najnovejše informacije, ponudbe in nasvete.

Novičke

Se želite naročiti na naše Nasvete,
ki vam bodo olajšali marsikatero
zagato na enostaven način.