EES Sistemi

kis
28. 07. 2021

S kisom uspešno nad umazanijo in madeže

Zagotovo veste, da je kis odlična sestavina naravnega čiščenja. Deluje enako dobro ali še boljše od konvencionalnih čistil. 

Z uporabo kisa veliko prihranimo, se izognemo nepotrebnim kemikalijam, ki jih dobimo v kupljenih čistilih in pomagamo planetu. Preberite, kako se lahko znebimo madežev, vonjav in drugih neprijetnosti na oblačilih.

OBLAČILOM POVRNE BELINO

Zmešajte 10 skodelic vode in 1 skodelico belega kisa. Če imate več oblačil, dodajte več vode in kisa v enakem razmerju. Namočite čez noč in operite naslednje jutro. 

RAZTEGNE SKRČENA VOLNENA OBLAČILA

Uporabite 1 skodelico kisa in 2 skodelici vode. Namakajte eno uro. Oblačila raztegnite in sušite na prostem.

ZA MEHKE ODEJE

500 ml kisa dodamo v pralni stroj pred zadnjim ciklom in posteljnina bo mehka. Vonja ne bo.

PROTI VONJU CIGARET

To je zelo zanimiv trik, ki preverjeno deluje. Kopalno kad napolnite z vročo vodo in dodajte 3 decilitre kisa (pri standardni velikost banje). Obleke obesite nad kad za nekaj ur. Vonj bo izginil.

PROTI MADEŽEM OD HRANE IN KOZMETIKE

Vsi vemo, kako težavni so madeži od hrane, ličil in raznih barvil. Madeže na bombažu morate obravnavati čim prej. Po madežu polijte nekaj belega kisa in podrgnite. Takoj operite. Če nimate možnosti odpraviti madeža takoj, dodajte v pralni stroj še 0,2 do 0,5 litra kisa.

PROTI KRVNIM MADEŽEM

Tudi kri je zelo trdovratna, zato se morate madeža lotiti takoj. Za 10 minut oblačilo namočite v bel kis, nato pa madež zdrgnemo z brisačo ali krpo. Če je treba, postopek ponovite. Pri krvnih madežih dobro učinkuje tudi sol, razstopljena v mrzli vodi.

ZA BELJENJE NOGAVIC IN PERILA

V loncu zmešajmo 225 ml belega destiliranega kisa in 1,5 litra vode. Kuhajte dokler ne zavre, nato mešanico zlijte v lonec s perilom. Pustite, da se perilo namaka celo noč, nato ga operite v stroju. 

PROTI MADEŽEM OD DEZODORANTOV IN ZNOJA

Na gobico polijte beli kis, zdrgnite in operite v pralnem stroju.

MAŠČOBNI MADEŽI

Maščobne madeže, ki so že nekaj časa na oblačilih, posipajte s soljo, ki bo vsrkala maščobo. Potem zmešajte 1 merico soli in 4 merice kisa ter zdrgnite madež. Kasneje oblačila operete.

MADEŽI OD PIVA, SOKOV, KAVE, ČAJA …

Krpo navlažite z nerazredčenim belim kisom in popivnajte madež. Oblačila operite. Kadar so madeži trdovratni, pustite, da se oblačila namakajo čez noč v mešanici 3 meric destiliranega belega kisa in 1 merici mrzle vode. Šele potem oblačila operite.

Za več koristnih nasvetov nam sledite na Instagramu. 

Novičke

Se želite naročiti na naše Nasvete,
ki vam bodo olajšali marsikatero
zagato na enostaven način.