Mene zelo moti, ko doma ne pojemo vsega svežega sadja in zelenjave. S težkim srcem živila odvržem v kompostnik.
Je pri vas podobno?
Dolgo časa sem raziskovala, kako naj jim podaljšam življenjsko dobo in končno našla rešitve. Z veseljem jih delim z vami.
Preden začnem, bi vam predstavila recept za domače čistilo za hladilnik. Pomembno je, da živila bivajo v čistem okolju in niso izpostavljena škodljivim kemikalijam. Hladilnik že dolgo čistim samo z eko čistili, zato je to popolnoma preverjen recept.
Pred uporabo hladilnik izklopite in ga popolnoma izpraznite.
Najprej bomo zmešali:
- 1/4 skodelice sode bikarbone
- 1 skodelico vode
- 6-10 kapljic eteričnega olja rožmarina (lahko uporabite tudi limono).
Za brisanje pa bomo potrebovali bombažno krpo in bel kis (če redno berete naše članke, boste hitro ugotovili, da prisegamo nanj).
Zmešajmo vse 3 sestavine. Z mešanico počistimo notranjost hladilnika. Pobrišemo še krpo, ki smo jo namočili v bel kis, potem pa še s suho krpo.
Ne skrbite, hladilnik ne bo imel vonja po kisu. Bo pa zelo čist in pripravljen na živila.
Zdaj pa poglejmo, kako podaljšati življenjsko dobo sadju in zelenjavi.
ŽIVILA, KI JIH NE SMEMO HRANITI V HLADILNIKU
Nekaterim živilom hladilnik škoduje, zato jih hranimo v shrambi ali omari. Nekatere pa hlajenja preprosto ne potrebujejo
To so:
- Buče s trdo lupino.
- Paradižniki. To vas je mogoče presenetilo, a paradižniki imajo radi sobno temperaturo. Tudi okus je veliko boljši, kot če jih hranimo v hladilniku.
- Banane. Zagotovo se zavedate, da bodo banane hitreje porjavele, če jih izpostavljamo mrazu.
Narezana zelenjava
Narezan brokoli, bučke in cvetačo hranite v nepredušni posodi za shranjevanje živil.
Cvetačo narežite na majhne delčke in poskrbite, da bo popolnoma osušena, preden shranite v posodo.
Zelenjava, ki ljubi vlago
Korenje, beluši in stebelna zelena obožujejo vodo, zato jih shranite v stekleno posod z malo vode (naj stojijo navpično).
Če tega prej niste počeli in se vam je zdelo, da so se začeli mehčati, je velika možnost, da so bili le dehidrirani. V takšnih primerih jih postavite v vodo in velika verjetnost je, da si bodo opomogli.
Jagodičevje
Jagodičevje se zelo hitro pokvari, kar je velika škoda, saj je polno vitaminov, ki jih naše telo potrebuje.
Nastanek plesni lahko preprečite tako, da jih za nekaj minut namočite v vodo z malo kisa. Kis dokazano prepreči plesen in podaljša življenjsko dobo jagodičevju. Pomembno je, da jih potem sperete in dobro osušite. Hranite jih v nepredušni posodi.
Jabolka in citrusi
Jabolka, pomaranče, limone in limete so nezahtevna živila. Dobro je, če jih shranimo v predal v hladilniku. Za jabolka zadostuje tudi klet oziroma temna in hladnejša shramba.
Listnata zelenjava
Solata, ohrovt, špinača in druga listnata zelenjava obožujejo vlago in nižje temperature. Pomaga, če jo zavijete v nekoliko vlažno papirnato brisačo in shranite v veliko plastično vrečko. Vse skupaj dajte v hladilnik. Tako bo ohranila lepo zeleno barvo.
Zelišča
Rožmarin in timijan se najbolje počutita v suhi plastični vrečki (uporabite takšne, ki se lahko reciklirajo).
Mehkejša zelišča, kot sta bazilika in peteršilj potrebujejo nekaj vlage. Hranite jih v posodi in na dno položite navlaženo papirnato brisačo. Poskrbite, da jih v eni posodi ne bo preveč.
Sveži sokovi in rastlinska mleka
Hranite jih v hladilniku v tesno zaprtih steklenicah. Tako boste hitreje opazili, ali se napitki kvarijo. Doma pripravljeni sokovi nimajo dolge življenjske dobe, zato je pomembno, da jih hitro uporabite.
Paprike in jajčevci
Najbolje se počutijo v predalu v hladilniku.
Enako velja za marelice, breskve in hruške.
Če imate kakšno vprašanje, smo vam vedno na voljo.