EES Sistemi

odpadki med prazniki
21. 12. 2021

Med prazniki omejimo količino odpadkov

Magični božični in novoletni prazniki prinesejo veliko dobre volje in lepih trenutkov, hkrati pa kar 25% več odpadkov. Ta odstotek lahko zmanjšamo, če se držimo nekaj osnovnih napotkov.

SAMI PRIPRAVITE VSO HRANO

Ne kupujte pakiranih in predelanih živil in vaših odpadkov bo občutno manj. Prav tako se izogibajte zmrznjeni in konzervirani hrani. Ne samo, da boste s tem pomagali planetu, ampak tudi vaši obroki bodo bolj okusni in bolj zdravi. Kupujte lokalno pridelano hrano.

IZOGNITE SE OVIJALNEMU PAPIRJU

Namesto darilnega papirja uporabite časopisni papir, različne škatle, neuporabne zemljevide in koledarje. Za otroška darila lahko naprimer uporabite različne otroške revije ali pa koledarje s prisrčnimi motivi. Možnosti je ogromno. Navsezadnje pa je najbolj pomembno, da so darila osebna.

NE JEJTE Z OČMI

Ste tudi vi eni izmed tistih, ki pripravijo velike količine praznične hrane, ki jih ne morate pojesti in jih ponavadi vržete stran? Pripravite si manjše porcije.

DELITE OSTANKE Z OSTALIMI

V primeru, da ste vseeno skuhali preveč hrane, je nikar ne vržite proč. Podarite jo sorodnikom, sosedom in prijateljem. Lahko jih nesete brezdomcem oz. dobrodelnim organizacijam.

DARILA NAREDITE SAMI

Okolju boste pomagali, če boste darila naredili sami. Darila naj bojo osebna in uporabna. Prijateljici lahko spečete njene najljubše piškote, jih postavite v velik kozarec, zaven pa napišite recept, katerega si je vedno želela. Pripravite košare z domačimi izdelki (vloženo sadje in zelenjava, marmelada, piškoti, sokovi…). Naredite okraske ali pa kolaž iz najljubših fotografij. Lahko pa napišete pesem ali pa zgodbico, ki vas spominja na določeno osebo. Možnosti je ogromno. Darila naj bodo osebna.

NE KUPUJTE KRAME

Vsi imamo veliko majhnih daril, na katerih se nabira prah ali pa jih imamo pospravljene v kleti ali na podstrešju. Kupite manj daril, a ta naj bodo uporabna in kvalitetna.

NE KUPUJTE IZDELKOV, KI BOSTE UPORABILI SAMO ENKRAT

Ne kupujte plastičnega pribora, krožnikov, papirja,  papirnatih brisač… Ne potrebujete jih.

So vam všeč naši nasveti?

Še več jih lahko najdete na naših družabnih omrežjih.

Novičke

Se želite naročiti na naše Nasvete,
ki vam bodo olajšali marsikatero
zagato na enostaven način.