EES Sistemi

25. 04. 2023

Kako se učinkovto lotiti spomladanskega čiščenja

Spomladansko čiščenje nam omogoča, da se znebimo starega in naredimo prostor za novo. Vendar pa se lahko pri tem srečamo z različnimi kemikalijami in čistili, ki lahko negativno vplivajo na naše zdravje in okolje. Zato je priporočljivo, da se lotimo spomladanskega čiščenja na naraven način, ki je bolj prijazen do našega zdravja in okolja. V nadaljevanju si bomo ogledali, kako se lotiti spomladanskega čiščenja na naraven način po korakih.

  1. Očistite zrak

Najprej se lotimo čiščenja zraka v stanovanju. To lahko storite tako, da odprete okna in prezračite prostor. V zrak lahko dodate tudi nekaj kapljic eteričnega olja, kot je na primer limona, ki bo odišavilo prostor in poskrbelo za svežino.

  1. Odstranite nepotrebne stvari

Čiščenje se lahko začne s pregledom vseh stvari, ki jih imate v stanovanju. Odločite se, kaj lahko zavržete, podarite ali prodajate. Tako boste prostor naredili bolj pregleden, organiziran in prijaznejši za okolje.

  1. Očistite tla

Najbolje je začeti pri tleh. Uporabite naravno čistilo, kot je mešanica vode in kisa ali pa uporabite milnico. S tem boste tla očistili brez kemikalij in prijazno do okolja.

  1. Očistite pohištvo

Za čiščenje pohištva lahko uporabite naravno mešanico vode in limoninega soka. Za usnje lahko uporabite mešanico glicerina in vode. Za steklo pa mešanico vode in kisa.

  1. Očistite kuhinjo

Za čiščenje kuhinje uporabite mešanico sode bikarbone in vode, ki bo odstranila maščobo in umazanijo. Če imate mikrovalovno pečico, lahko notranjost očistite s kombinacijo vode in limoninega soka. Če želite očistiti pečico, lahko uporabite mešanico sode bikarbone in vode ter jo pustite, da deluje čez noč.

  1. Očistite kopalnico

Za čiščenje kopalnice lahko uporabite mešanico vode in kisa, ki bo odstranila vodni kamen in umazanijo. Za odstranitev plesni lahko uporabite mešanico vode in sode bikarbone. Za čiščenje stranišč in kopalniških omaric lahko uporabite mešanico vode in mila. Za odstranitev vodnega kamna v stranišču pa lahko uporabite mešanico sode bikarbone, kisa in limoninega soka.

  1. Očistite okna

Za čiščenje oken uporabite mešanico vode, kisa in nekaj kapljic eteričnega olja limone. S to mešanico boste okna očistili brez uporabe kemikalij in poskrbeli za prijetno dišeče okolje.

  1. Očistite zavese in preproge

Preproge in zavese je priporočljivo očistiti vsaj enkrat letno. Za čiščenje zaves lahko uporabite pralni stroj ali pa jih preprosto očistite s sesalcem. Za čiščenje preprog pa uporabite naravno mešanico sode bikarbone in soli ter jo potresite po preprogi. Pustite jo delovati nekaj ur, nato pa jo posesajte.

  1. Očistite klimatsko napravo

Klimatska naprava lahko postane leglo bakterij, zato jo je potrebno očistiti vsaj enkrat letno. Za čiščenje klimatske naprave uporabite mešanico vode, kisa in limoninega soka. S to mešanico boste odstranili umazanijo in bakterije ter poskrbeli za bolj zdravo okolje.

  1. Očistite odtok

Odtoki lahko postanejo zamašeni s časom, zato je priporočljivo, da jih očistite vsaj enkrat letno. Za čiščenje odtokov uporabite mešanico sode bikarbone in kisa, ki bo odstranila umazanijo in odprla zamašen odtok.

Spomladansko čiščenje je odlična priložnost, da se znebimo starih stvari in naredimo prostor za novo. Vendar pa se lahko pri tem srečamo z različnimi kemikalijami in čistili, ki lahko negativno vplivajo na naše zdravje in okolje. Zato je priporočljivo, da se lotimo spomladanskega čiščenja na naraven način. Z uporabo naravnih čistil bomo poskrbeli za bolj zdravo okolje ter naredili prostor za novo in sveže začetke.

Novičke

Se želite naročiti na naše Nasvete,
ki vam bodo olajšali marsikatero
zagato na enostaven način.